Siitä se ajatus sitten lähti


”Uusia asuntoja vahdiltasi, Myytävät asunnot” voi olla hyvin tuttu Etuovi.comin sähköposti heille, jotka etsivät uutta kotia ja kenties jopa ensimmäistä omistusasuntoa. Meitä kyseiset sähköpostit ilahduttivat Oulun alueella myynnissä olevien omakoti- ja erillistalojen tarjonnalla viikoittain, puolentoista vuoden ajan. Etsimme pitkään asuntoa puolitosissaan omasta talosta haaveillen, mutta jossain vaiheessa projekti muuttui määrätietoisemmaksi; paluumuutto Oulun seudulle varmistui ja ajatus omasta talosta kehittyi ylitse  pääsemättömäksi.

Noin vuoden jälkeen löysimme itsemme kymmenistä pien- ja omakotitalojen asuntoesittelyistä ympäri Oulua. Mikäli asunnonetsijöillä on jo tarkempia visioita tulevaisuuden unelmakodista, törmää asuntoesittelyissä helposti samaan dilemmaan johon me törmäsimme: asuntoesittelykohteista on hyvin helppoa löytää aina jotain ”puutteita” tai ratkaisuja, jotka eivät tunnu omaan arkielämään sopivilta. Näyttö toisensa jälkeen mielessä oli vähintään yhtä paljon kysymysmerkkejä kuin varmuutta uuden kodin löytymisestä. Matkan varrella vastaan tuli kyllä muutamia kriteerimme täyttäviä kohteita, mutta näissä budjettimme ei osunut yksiin arvioimamme ostohinnan kanssa.

Läheiset ehdottivat ajoittain (puolihuumorilla) talon rakennuttamista, kun valmiiden talojen etsintä ei näyttänyt tuottavan tulosta. Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen oli meillä molemmilla ollut jo pienestä asti kaukaisena haaveena, mutta rakennusprojekti ensiasunnon tilanteessa vaikutti alkuun aivan liian suurelta palalta kakkua. Toisaalta meillä ei ollut akuuttia hätää omistusasunnon löytämiseen, ja myytävien asuntojen listausten selaaminen alkoi vaikuttaa neulan etsinnältä heinäsuovasta. Suvusta löytyy rakennusalan osaamista, jota kautta saimme vastauksia lukuisiin kysymyksiimme rakennusprojektien toteuttamisesta. Siispä aloimme leikitellä ajatuksella rakennuttamisesta entistä vakavammin. Lisäksi meitä oli viime aikoina enemmän ja enemmän kiehtomaan ajatus hirsitalosta, joita ei kuitenkaan juurikaan myynnissä näkynyt, joten hirsitalounelman toteuttaminen olisi todennäköisintä uudisrakentamisena.

Heinäkuussa haaveilumme omakotitalon rakennuttamisesta eskaloitu varsin nopeasti yhden edellä viitatun lähipiirimme kanssa vietetyn kesälauantain jälkeen siihen,  että seuraavana maanantaina heräsimme sähköposti-ilmoitukseen: ”Teille on varattu tontti”.

Oulun kaupungilta voi hakea tontteja määrättyinä hakuaikoina, mutta myös hakuaikojen välillä. Varsinaisessa tonttihaussa on mahdollista hakea tonttia useampien jaettavien tonttien joukosta  etusijajärjestyksessä arvontaperiaatteella, kun taas jatkuvassa haussa voidaan hakea yksittäisiä vapaana olevia tontteja, esimerkiksi tontteja, jotka on varattu yleisellä hakujaksolla, mutta tontin varaus on peruuntunut. Jatkuvassa haussa tonttihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja samalta hakijalta / kotitaloudelta hyväksytään vain yksi hakemus (Oulun kaupungin tonttihaun infosivu).  Löysimme jatkuvasta hausta sattumalta meille etenkin sijainniltaan täydellisesti sopivan tontin juuri yleisen haun hakuaikojen välillä, joka selittää osaltaan sen, miksi saimme alustavan tonttivarauksen niin nopeasti. Kuulimme myöhemmin, että tonttimme oli ollut kahdesti aikaisemmin varattuna. Emme vieläkään ymmärrä miksi kukaan siitä halusi luopua? Ehkä tämä selviää myöhemmin… (fingers crossed).

Tontin varaaminen ja talonrakennushaaveemme realisoituminen ovat aiheuttaneet suunnattoman innostuksen lisäksi vähintään yhtä paljon kysymyksiä ja jännitystä. Kummallakaan meistä ei ole aiempaa kokemusta rakentamisesta tai muutoinkaan vastaavan kokoisten projektien johtamisesta, joten luvassa on varmasti joka päivä paljon uutta ja ihmeellistä. Oikeanlaisella asenteella ja alan ammattilaisten avulla tästä varmasti selvitään, eikö vaan?

- J & K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti