3.10.2020

MIKÄ KESÄLOMA!?

Huhhuh niin sitä vain ollaan yhtäkkiä jo lokakuussa vaikka blogin puolella eletään vielä kesäloman odotusaikoja.

Kesälomamme osui tosiaan elokuulle, sopivasti viimeisille viikoille ennen tavoiteltua muuttoajankohtaa. Olimme päättäneet lähinnä budjettisyistä jättää timpurit pian pois ja talo oli, noh, rakennelma, joten tiedossa oli, että kesälomaviikoille ei tarvitse sen kummempia suunnitella, vaan kiirettä raksalla tulee pitämään. Me emme siis ainakaan voi valittaa että korona olisi meidän kesäloman pilannut. 

Elokuulle siis kiirettä odotetiin ja työtäyteisiä päiviä myös saatiin! Ensimmäinen "lomaviikko" eli timpureiden viimeinen työviikko meillä meni lähinnä timpureita avustaessa ja tarvikkeita hankkiessa. Viimeisiä laatoitushommia, katon panelointia ja keittiökalusteiden (!!) asennusta. Jes valmista pintaa, tämähän etenee! Soon-to-be upean keittiön lisäksi elokuun alussa saimme myös kovasti odottamamme Gradon teräsportaat ja lasikaiteet paikoilleen.

Omtekin kalustetoimituksissa isona plussana hyvä valmiustaso. Ensimmäiset kalusteet asennettiin timpurin kanssa ja loput itse! Omtekin Samille erityiskiitos kalusteista ja palvelusta. Sami oli aina apuna vastaamassa kysymyksiin, joita meiltä kyllä irtosi ihan riittämiin.

Kuvassa alakaappien värinä tummanharmaa. Vaihdettiin sävyä aika viime metreillä. Tämä on kyllä ollut hyvä valinta vaikka erilaisten harmaiden määrä keittiö-olohuone -akselilla etukäteen arveluttikin.
Siinä se nyt seisoo, keskellä olohuonetta. Nämä portaat ovat ainakin tähän asti osoittautuneet oikein hyväksi valinnaksi niin sijoittelun kuin itse tuotteen osalta. Kyseessä siis Grado Kaita.
Heti asennuksen jälkeen portaat suojattiin siksi aikaa, että loput isommat rakennustyöt saadaan sisällä valmiiksi.

Elokuun seuraavat viikot, J&K Opettele-ja-tee-se-itse Rakennuspalvelu (ei rek.) jatkoi raksalla operaatiota. Tässä vaiheessa "pianhan tämä on jo valmis!"-mieliala alkoi saada rinnalleen myös toisenlaisia säveliä, kun paine lähestyvästä muutosta (tai ainakin määräaikaisen vuokrasopimuksemme päättymisestä) ja töiden etenemisestä pikku hiljaa kasvoi. Tähän asti työvaiheet raksalla olivat olleet enemmänkin suuria linjoja ja selkeitä kokonaisuuksia, mutta nyt edessä odottikin melko kunnioitettava epämääräinen läjä erinäisiä pienempiä työvaiheita. Jo asennettujen listojen säätöä, maalaa seinä sieltä, vahaa toinen täältä, asenna X kpl reunalistoja, viimeistele kattopaneelit, tasoita ja maalaa seinänpätkä, asenna keittiön sokkelit... lista tuntui vain kasvavan sitä mukaa kun edellisiä tehtäviä saatiin tehtyä. Onneksi jonkin verran myös apuvoimia saatiin.

Tässä yksi ns. pienempi homma, aulan välipohjan reunojen vanerien ja kipsilevyjen reunojen sahaus. Ei mennyt muuten tämäkään ihan ykkösellä maaliin J&K Opettele-ja-tee-se-itse Rakennuspalvelulla.
Valumiehellä oli käynyt ns. pöljä päivä ja lattia oli sen verran tasainen ettei tarvittu tasoitetta koko lattialle vaan epätasaisuudet saatiin hoidettua paikoin hiomalla ja tasoittamalla.

Tällainen vähän aktiivisempi osallistuminen rakennustöihin edes näin "loppuvaiheessa" on erittäin opettavaista ja saa tuntemaan talon vielä paljon enemmän omakseen ja edes osittain oman työn tulokseksi. Ihmisillä on toki hyvin laajalla skaalalla erilaisia lähtökohtia rakentamiseen/rakennuttamiseen erityisesti oman osaamisen ja kokemuksen, budjetin ja ajankäytön suhteen, mutta meidän tapauksessa tässä tee-se-itse -loppuvaiheessa on ehkä kolme sellaista kolikon kääntöpuolta (melko jännä kolikko), jotka on hyvä tiedostaa:

  • Kokemuksen puute ja ne peukalot keskellä kämmentä. Suunnitteluun ja toteutukseen menee usein enemmän aikaa kuin ammattilaisilla.
  • Itselleen tehdessä sitä tuppaa olemaan paljon kriittisempi ja vaativampi työn jäljen suhteen. Ja jos J:ltä kysytään, silloin kun jotain tehdään niin pyritään tekemään sitten viimeisen päälle. On ihan mahtavaa nähdä oman työn jälki, etenkin kun sen voi nähdä useampaan otteeseen, jos purkaa ja tekee uudelleen (niin kuin me).
  • Valintojen ja sisutuksen suunnittelu: Rakennuspuuhat työmaalla veivät hyvin pitkälti sen ajan, mitä olisimme mielellämme loppuvaiheessa käyttäneet esimerkiksi sisustussuunnitelmien viilaamiseen tai pihasuunnitteluun. Tai vanhojen kalusteiden myyntiin ja uusien hankintaan. Sen sijaan esimerkiksi sisustusvalinnat ovat osittain edelleen kesken ja pihatyöt odottavat lunta ja sen sulamista. 


Eikös tämä kodinhoitohuone ole jo melkein muuttokunnossa?
Nyt näyttää jo hieman lupaavammalta.

"Loman" tärkeimpänä tuotoksena saimme saimme asennettua Pergon upeat vinyylilaatat alakertaan, maalämpö hyrräämään, sähköt sisälle muutaman pistorasian ja kattovalon kera sekä wc ja hanat käyttöön. Tilanne on tuosta lomasta edennyt hyvinkin (tästä lisää myöhemmin), mutta vielä on paljon pientä tehtävää.
- J & K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti