5.4.2020

PYSTYTYSPUUHAT


Edellisestä julkaisusta onkin näemmä vierähtänyt jo hyvä tovi, aika tuntuu menneen niin nopeasti! Myös tämä nyt käsillä oleva koronatilanne on tuonut omat lisähaasteensa arkeen, vaikkakaan rakennusprojektiimme ei onneksi ole (ainakaan toistaiseksi, kop-kop) vaikuttanut.

Helmikuussa ohjelmassa oli tontin puolella katon rakentaminen ja vesikatteen asennus. Asennusporukka TEK-rakennus Teemun johdolla rakensi katon siis perustusten päälle jo tässä vaiheessa, valmis katto siirrettiin myöhemmin hirsirungon pystytysvaiheessa sivuun ja nostettiin takaisin valmiin hirsikehikon päälle.

Tässä vaiheessa jo pelkkä perustusten päällä makaava kattorakenne näytti mielestämme ylväältä ilmestykseltä takapihalta katsottuna. 


Katon rakentamisen ja vesikaton asentamisen yhteydessä päätettiin viime hetkellä asentaa myös tuulensuojalevyt samalla kertaa. Näiden asennustyö oli varmasti paljon helpompaa ja nopeampaa näin lähes maan tasolla kuin pystytyksen jälkeen 6-7 metrin korkeudessa rimpuillen. Onneksi projektimme puutavara- ja tarviketoimittaja Puukeidas sai toimitettua myös tähän tarvikkeet hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Vesikatteeksi meille valikoitui Ruukin Classic peltikate mustana. Tämä lienee Ruukin Nordicin ohella nykyaikana käytettyimpiä peltikattoja, ja ei ihme, sillä kyllähän tämä vain näyttää niin hyvältä! Classic-katto vaikuttaa erittäin jämäkältä, olemme todella tyytyväisiä tähän valintaan.

Hirsisetiltä tilaamaamme pakettiin sisältyy myös sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet, joista osa onkin sittemmin jo asennettu ja osa tullaan asentamaan myöhempänä.
Maaliskuun alkupuolella saimme kuvaterveisiä Pellopuun tehtaalta, jossa taloomme tulevat hirret olivat työn alla. Taloomme valikoitunut hirsi on aivan uusi tuote, joten tätä ennen olimme nähneet tästä "Maxihirrestä" vain yksittäisiä mallipaloja männystä. Vaikka esimerkiksi koon hahmottaminen kuvista, erityisesti tehdaskuvista, on usein hyvin vaikeaa, näytti näiden hirsien koko meidän silmiimme hyvin vaikuttavilta jo näiden kuvien perusteella!

Hirsiin ajettiin tehtaalla jonkinlainen "mikrouritus", joka ei vaikuta ilmeeseen/ulkonäköön mutta jonka pitäisi hieman karhentaa pintaa pintakäsittelyn helpottamiseksi. Kuva Pellopuun tehtaalta, kuvassa Hirsiset Maxihirsi LH 200x360 kuusi.
    
Kotimme hirreksi valikoitui Hirsisetin uusi Maxihirsi-nimellä markkinoitava 360mm korkuinen lamellihirsi 200mm vahvuudella. Kuten edellä jo mainittu, materiaalin osalta päädyimme männyn ja kuusen välillä kuuseen. Tämä on varmasti täysin makuasia, mutta kuusessa viehätti vaalea väri ja mielestämme kauniimmat oksakuviot. Nurkkaratkaisun osalta käytiin kova taisto lohenpyrstönurkan ja citynurkan välillä. Koska taloomme ei kuitenkaan tule kovin montaa sisänurkkaa, jossa lohenpyrstönurkkaa olisimme päässeet ihailemaan, valinta tuntui olevan meille oikeastaan se ja sama. K preferoi citynurkkaa ja J lohenpyrstöä, joten valinnaksi tuli citynurkka. 😄

Maxihirsi-uutuus:
Maxihirsi on uusi asennustyötä helpottava, tavallista hirttä huomattavasti korkeampi hirsivaihtoehto...

    
Tänä maanantaina se sitten vihdoin ja viimein koitti, hirret saapuivat tontillemme ja edessä oli pystytyspäivä numero yksi! Ensimmäisenä päivänä päästiin jännittämään katon siirtoa ja mahduttamista tontille perustusten viereen, hirsitoimituksen purkua tontille ja perustuksiin kiinnitettyä ensimmäistä hirsikerrosta.

Pystytyspäivä nro 1. Tässä nousi n. 2.000 kg paketti.

Ensimmäinen hirsikerros paikallaan. Joko tätä voi kutsua kodiksi?

End of day 2. Päivällä sääolosuhteet eivät olleet täysin optimaaliset erityisesti kovasta tuulesta johtue. Lumisade oli onneksi kuivaa lunta (vaakatasossa), kaupungissa sen sijaan satoi vettä. Aurinko heltisi kuitenkin paistamaan päivän päätteeksi, sopivasti päivän saldon kuvausta varten.

Pystytyspäivä 3. Alkaa näyttää!

Pystytys sujui Hirsisetin ja TEK-rakennuksen porukalla oikein vauhdikkaasti. Tiistaiaamuna alettiin pystyttämään toista hirsikerrosta ja jo torstaina aamupäivällä hirsikehikko oli pystyssä! Lähialueen asukkaat ja rakentajat ovat varmaan olleet äimän käkenä, kun viime sunnuntaihin asti tontilla on viimeaikoina lähinnä tehty halkoja eikä rakennus ole näyttänyt etenevän, mutta nyt muutamassa päivässä perustusten ja katon väliin ovatkin tupsahtaneet itse hirsiseinät. 😆

Pystytyspäivä 4. Enää päätykolmiot ja sitten hattu päähän. 

Katon nostaminen oli erittäin jännittävä ja hieno vaihe. Harmi kun työkiireistä johtuen emme päässeet seuraamaan tätä livenä paikan päällä. Onneksi saimme kuitenkin paljon videomateriaalia tästä kuten myös muista pystytysvaiheista. Hirsiset kuvasi pystytyksestä timelapse-videon, voisimme muuten jakaa sen vaikka erillisessä julkaisussa myös tänne blogin puolelle!


Loppuviikosta taloon on asenneltu tarvittavat hirsipaneelit katonrajaan, sahattu ovi- ja ikkuna-aukkoja sekä aloitettu välipohjan kantavien rakenteiden asennus. Ensi viikolla luvassa ainakin följareiden sekä ikkunoiden ja ulko-ovien asennusta.

Hirsisetin ja TEK-rakennuksen vastatessa em. työvaiheesta meidän ohjelmassamme olisi työmaasiivoilun lisäksi ainakin portaiden ja takan valinnan sekä keittiösuunnittelun ikuisuusprojektit. Lisäksi lattiavaluvalmistelut pitäisi aloittaa materiaalihankintojen ja sisätäytön sulattamisen osalta (leudosta talvesta huolimatta pohja näyttää lahjakkaasti jäätyneen).

Mukavaa pääsiäisviikkoa kaikille, nautitaan pyhistä koronasta huolimatta! Pysykää mahdollisuuksien mukaan kotona (ja työmaalla), toivottavasti itse kukin pysymme terveinä. 💪

- J & K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti